Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Geluids(trillingen)

Bij het plaatje (gemaild) liep de stip over het scherm met een snelheid waarbij hij 1 hokje in 1 ms (milliseconden) aflegde. Één volledige trilling is eenmaal omhoog, naar beneden en weer terug.

q77521img2.gif

a) bepaal uit de figuur hoeveel tijd één hele trilling heeft geduurd.
b) bereken de frequentie van de toon die de stemvork heeft geproduceerd.

9 In de tekening van vraag 8 staat nu een toon getekend van 1,7 kHz
a) bereken de tijd die één trilling duurt.
b) bepaal hoeveel trillingen op het scherm staan.
c) bereken hoeveel tijd die stip nodig heeft om één hokje naar rechts te bewegen.

saja
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 25 januari 2016

Antwoord

Hallo Saja,

Op de foto zie je dat 7,5 trillingen passen in 6 hokjes. Elk hokje komt overeen met 1 milliseconde, dus:

7,5 trilling duurt 6 milliseconden, dus
1 trilling duurt 6/7,5 milliseconden.

De frequentie vind je met de formule:

f = 1/T
(T is de trillingstijd die je hierboven hebt uitgerekend. Wel eerst even omrekenen van milliseconden naar seconden!)

Vraag 9:
a) Gebruik weer de formule f = 1/T (je mag ook schrijven: T = 1/f). Ook nu weer: eerst kHz omrekenen naar Hz voordat je de formule invult.

b) Doe letterlijk wat er staat: tel het aantal trillingen op het scherm. Dit hoeft niet precies een geheel aantal te zijn.

c) Bij vraag a) heb je de tijd berekend die één trilling duurt. Vermenigvuldig dit met het aantal trillingen op het scherm (antwoord vraag b), dan weet je de tijd die nodig is om al deze trillingen te tekenen. Deel dit weer door het aantal hokjes horizontaal, dan weet je de tijd die nodig is om één hokje naar rechts te bewegen.

Lukt het hiermee?

GHvD
maandag 25 januari 2016

©2001-2025 WisFaq