Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 38143 

Re: Continuïteitscorrectie

Bedankt voor deze heldere uitleg. Echter, als X=4 dan doet 4,5 niet meer mee omdat dat afgerond 5 zou zijn.... of geldt deze afrondingsregel niet bij de continuiteitscorrectie?

Lilian
Iets anders - maandag 25 januari 2016

Antwoord

Hallo Lilian,

In het antwoord waarnaar je verwijst, staat:

P(X=4) levert na continuïteitscorrectie: P(3,5$\le$X$\le$4,5)

Hierbij maakt het niet uit of je het teken $<$ gebruikt (waarbij de exacte waarden 3,5 en 4,5 niet mee mogen doen) of $\le$ (waarbij deze waarden wel mogen meedoen). Immers, bij een continue verdeling zijn oneindig veel waarden mogelijk, de kans op exact 3,5 of 4,5 is nul.
Je zou dit zo kunnen zien: wanneer je uit een continue verdeling een waarde hebt getrokken die precies 3,5 lijkt te zijn, en je zou naar voldoende decimalen kijken, dan blijkt deze waarde toch bijvoorbeeld 3,50000000001 te zijn, of 3,499999999999. De waarde 3,500000000000... zal je nooit vinden.

Kortom: de kans op een discrete waarde X=4 vertalen we naar de kans op een continue waarde tussen de grenzen 3,5 en 4,5, waarbij we ons niet druk hoeven te maken of de exacte waarden 3,5 en 4,5 mee mogen doen of niet.

OK zo?

GHvD
maandag 25 januari 2016

©2001-2025 WisFaq