To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 67860 

Re: Kaartspel en loterij

Beste,

P(2 azen en 2 heren)= 6. 4/52 . 3/51 . 4/50 . 3/49

Hoe bereken je de 6?

Dit is het aantal verschillende combinaties veronderstel ik. Met kleine aantallen is dit nog mogelijk te tellen. Maar hoe kan ik dit het beste doen met grote aantallen?

Nu ik hier toch ben :

Hoe bereken ik het volgende: Uit een spel kaarten trek je 3 kaarten, wat is de kans dat er juist één aas tussenzit? En wat is de kans dat er een boer en een heer tussenzitten?

Alvast hartelijk bedankt!

Björn
3de graad ASO - woensdag 20 januari 2016

Antwoord

Die '6' komt van de verschillende volgordes die je kan maken met 2 azen en 2 heren. Twee plekken (2 azen) kiezen uit 4 mogelijke plekken kan op '4 boven 2' manieren en dat is gelijk aan:

\left( {\begin{array}{*{20}c} 4 \\ 2 \\ \end{array}} \right) = 6

Nu ik hier toch ben: als dat trekken van die 3 kaarten zonder terugleggen is dan krijg je:

\begin{array}{l} P(1\,\,aas) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 4 \\ 1 \\ \end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {48} \\ 3 \\ \end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {52} \\ 3 \\ \end{array}} \right)}} \\ P(1\,\,heer\,\,en\,\,1\,\,boer) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 4 \\ 1 \\ \end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} 4 \\ 1 \\ \end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c} {44} \\ 2 \\ \end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {52} \\ 3 \\ \end{array}} \right)}} \\ \end{array}

Zie ook C. Aanpak van kansproblemen en 5. Hypergeometrische verdeling

WvR
woensdag 20 januari 2016

 Re: Re: Kaartspel en loterij 

©2001-2025 WisFaq