\require{AMSmath} Scheiden van variabelen Opdracht is: Los op door scheiden van de variabelen. Ik kom niet uit deze d.v.: dy/dx= xy2 met y=2 voor x=0 ik begrijp niet hoe ik aan het antwoord moet komen dat in het antwoordboekje staat: y(x)=2/(1-x2) ook heb ik moeite met: dy/dx = (y/x) met y= 4 en x=1 antwoordboekje: y(x)= x + 1 + 2x Ruud Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 februari 2003 Antwoord dy/dx = x.y2 Û dy/y2=xdx Û -1/y = 1/2x2+C Û y= -1/(1/2x2+C) nu de randvoorwaarde y=2 voor x=0 invullen: 2= -1/(0+C) Þ c=-1/2 en dus is y= -1/(1/2x2-1/2), verm. teller en noemer met -2: y= 2/(1-x2) ===================== dy/dx=(y/x) Û dy/dx=y/x Û dy/y = dx/x Û dy/y1/2 = dx/x1/2 Û y-1/2dy = x-1/2dx Þ 2y1/2 = 2x1/2 + C Û y1/2 = x1/2 + C2Û y = x + C2 waarbij C2=C/2 en is nog steeds een willekeurige constante. nu de rvw: y=4 op x=1 2=1+C2 Þ C2=1 dus y = x + 1 nu nog even links en rechts kwadrateren: y=x + 2x + 1 groeten, martijn mg woensdag 19 februari 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Opdracht is: Los op door scheiden van de variabelen. Ik kom niet uit deze d.v.: dy/dx= xy2 met y=2 voor x=0 ik begrijp niet hoe ik aan het antwoord moet komen dat in het antwoordboekje staat: y(x)=2/(1-x2) ook heb ik moeite met: dy/dx = (y/x) met y= 4 en x=1 antwoordboekje: y(x)= x + 1 + 2x Ruud Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 februari 2003
Ruud Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 februari 2003
dy/dx = x.y2 Û dy/y2=xdx Û -1/y = 1/2x2+C Û y= -1/(1/2x2+C) nu de randvoorwaarde y=2 voor x=0 invullen: 2= -1/(0+C) Þ c=-1/2 en dus is y= -1/(1/2x2-1/2), verm. teller en noemer met -2: y= 2/(1-x2) ===================== dy/dx=(y/x) Û dy/dx=y/x Û dy/y = dx/x Û dy/y1/2 = dx/x1/2 Û y-1/2dy = x-1/2dx Þ 2y1/2 = 2x1/2 + C Û y1/2 = x1/2 + C2Û y = x + C2 waarbij C2=C/2 en is nog steeds een willekeurige constante. nu de rvw: y=4 op x=1 2=1+C2 Þ C2=1 dus y = x + 1 nu nog even links en rechts kwadrateren: y=x + 2x + 1 groeten, martijn mg woensdag 19 februari 2003
mg woensdag 19 februari 2003
©2001-2024 WisFaq