Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenregels voor het differentiëren

Wanneer mag je differentieren en integreren verwisselen?
Dus wanneer:

$\int{}$(d/dx)f(x,t,..)dx = (d/dx)$\int{}$f(x,t,..)dx

v

$\int{}$(d/dt)f(x,t,..)dx = d(dt)$\int{}$f(x,t,..)dx

Wat zijn hiervoor de algemene regels voor alle functies?
Heeft dit wellicht, net als bij het limiet en integraal verwisselen, te maken met uniforme convergentie van f?

Alexan
Student universiteit - vrijdag 8 januari 2016

Antwoord

Bekijk onderstaande wikipediapagina maar eens, daar staat een aantal voldoende voorwaarden waaronder differentieren onder het integraalteken is toegestaan.
Als je naar een functie op een gesloten en begrensde rechthoek kijkt volstaat het dat de functie en de gewenste partiele afgeleide continu zijn.

Zie Wikipedia: Regel van Leibniz

kphart
zaterdag 9 januari 2016

©2001-2024 WisFaq