Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet?

Je hebt de rij getallen:
1, (1+1), (1+1+1)

bepaal het limiet???

R
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 februari 2003

Antwoord

Zoals jij de rij opschrijft is de limiet van de rij oneindig. Jouw rij wordt, vereenvoudigd:
1, 2, 3, 4, ...

De volgende rij is interessanter, en ik denk dat je die bedoelt:
1 , (1 +1), (1+(1 +1)).
Deze rij kan als volgt al recurrente betrekking worden opgeschreven:
u(n) = (1 + u(n-1))
u(1) = 1

Met de grafische rekenmachine kom ik tot een limiet van 1.618033989.

Maar het is natuurlijk interessanter om te kijken wat de exacte limiet is.
We vermoeden (door de grafische rekenemachine) dat die limiet bestaat. Ook al weten we de waarde niet exact, we kunnen hem wel een naam geven. Stel noemen de limiet van onze rij 'u'. Omdat het de limiet is, weten we dat als we u invullen in de recurrente betrekking, er weer u uit moet komen. (Bedenk waarom dit zo is)
We krijgen dus de vergelijking:

(1 + u) = u.

Los deze vergelijking op en je hebt de exacte waarde van de limiet.


NB: Deze limiet heeft een speciale naam; het is het zogenaamde Gulden Snede getal. Zoek maar eens bij Google op Gulden Snede.

wh
woensdag 19 februari 2003

©2001-2024 WisFaq