Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Beste
In mijn boek staat volgende opgave:

'bereken de richtingsafgeleide van f(x,y,z) = ln(ex + ey + ez) in p0 = (0,0,0) in de richting die de hoeken alfa, bèta en gamma maakt met de coördinaatassen.

Ik weet niet direct hoe ik met die hoeken aan de slag moet. De oplossing is: 1/3 (cos (alfa) + cos (bèta) + cos(gamma) )

Alvast bedankt !

Consta
Student universiteit - donderdag 10 december 2015

Antwoord

De vector die je zoekt heeft lengte $1$ en maakt hoek $\alpha$ met de $x$-as, dus als je loodrecht op die as projecteert krijg je het punt $(\cos\alpha,0,0)$. De andere projecties zijn $(0,\cos\beta,0)$ en $(0,0,\cos\gamma)$. Daaruit haal je de kentallen van de vector.

kphart
donderdag 10 december 2015

©2001-2024 WisFaq