Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 77066 

Re: Differentiëren

Ik heb zowel productregel al quotientregel gebruikt en kwam tot op de tussenstappen die jij net hebt gegeven. En dan zie ik dus niet meer hoe ik alles moet uitwerken tot de einduitkomst: ((1-5x3)lnx)/(2√x(1+x3)2) + 1/(√x(1+x3)). Bedankt voor de hulp. Ik kan vaak alles invullen volgens de rekenregels van afgeleiden, maar zit vaak vast met verder uitwerken.

Ineke
3de graad ASO - maandag 7 december 2015

Antwoord

Dat verder uitwerken kan meestal op verschillende manieren. Maar in dit geval krijg je dan zoiets:

$
\eqalign{
& f(x) = \frac{{\sqrt x \cdot \ln x}}
{{1 + x^3 }} \cr
& f'(x) = \frac{{\left[ {\sqrt x \cdot \ln x} \right]^| \left( {1 + x^3 } \right) - \sqrt x \cdot \ln x \cdot \left[ {1 + x^3 } \right]^| }}
{{\left( {1 + x^3 } \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {\frac{1}
{{2\sqrt x }} \cdot \ln x + \sqrt x \cdot \frac{1}
{x}} \right)\left( {1 + x^3 } \right) - \sqrt x \cdot \ln x \cdot 3x^2 }}
{{\left( {1 + x^3 } \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {\frac{1}
{{2\sqrt x }} \cdot \ln x + \sqrt x \cdot \frac{1}
{x}} \right)\left( {1 + x^3 } \right) - \sqrt x \cdot \ln x \cdot 3x^2 }}
{{\left( {1 + x^3 } \right)^2 }} \cdot \frac{{2\sqrt x }}
{{2\sqrt x }} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {\ln x + 2} \right)\left( {1 + x^3 } \right) - 2x \cdot \ln x \cdot 3x^2 }}
{{2\sqrt x \left( {1 + x^3 } \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{\ln x + 2 + \ln x \cdot x^3 + 2x^3 - \ln x \cdot 6x^3 }}
{{2\sqrt x \left( {1 + x^3 } \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{\ln x + 2 + 2x^3 - \ln x \cdot 5x^3 }}
{{2\sqrt x \left( {1 + x^3 } \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{2x^3 + 2 - \ln x \cdot 5x^3 + \ln x}}
{{2\sqrt x \left( {1 + x^3 } \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{2\left( {x^3 + 1} \right) - \left( {5x^3 - 1} \right) \cdot \ln x}}
{{2\sqrt x \left( {1 + x^3 } \right)^2 }} \cr}
$

..en persoonlijk vind ik mijn eindresultaat beter (onder een noemer zetten is altijd handiger), maar 't komt op 't zelfde neer toch?

Bij het uitwerken kun je teller en noemer vermenigvuldigen met dezelfde factor. Dat is vooral handig om breuken in de tellen en de noemer weg te werken. 't Is ook een beetje een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen...

WvR
maandag 7 december 2015

©2001-2024 WisFaq