\require{AMSmath} Binomium van Newton De vraag is: bepaal de coëfficiënt van x3 in (2x2-1/x)15. Ik heb deze vraag bij een examen gekregen en ik kom er niet aan uit.Groetjes moris 3de graad ASO - vrijdag 4 december 2015 Antwoord Er moet dan iets gelden als:$\left( {\begin{array}{*{20}c} {15} \\ {...} \\\end{array}} \right)\left( {2x^2 } \right)^{15 - p} \cdot \left( { - \frac{1}{x}} \right)^p = ... \cdot x^3$Als je alleen naar de exponenten kijkt dan moet gelden:$\begin{array}{l} 2(15 - p) - p = 3 \\ 30 - 2p - p = 3 \\ 30 - 3p = 3 \\ 3p = 27 \\ p = 9 \\ \end{array}$Je krijgt dan:$\left( {\begin{array}{*{20}c} {15} \\ 9 \\\end{array}} \right)\left( {2x^2 } \right)^6 \cdot \left( { - \frac{1}{x}} \right)^9$Kom je er dan uit? WvR vrijdag 4 december 2015 Re: Binomium van Newton ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
De vraag is: bepaal de coëfficiënt van x3 in (2x2-1/x)15. Ik heb deze vraag bij een examen gekregen en ik kom er niet aan uit.Groetjes moris 3de graad ASO - vrijdag 4 december 2015
moris 3de graad ASO - vrijdag 4 december 2015
Er moet dan iets gelden als:$\left( {\begin{array}{*{20}c} {15} \\ {...} \\\end{array}} \right)\left( {2x^2 } \right)^{15 - p} \cdot \left( { - \frac{1}{x}} \right)^p = ... \cdot x^3$Als je alleen naar de exponenten kijkt dan moet gelden:$\begin{array}{l} 2(15 - p) - p = 3 \\ 30 - 2p - p = 3 \\ 30 - 3p = 3 \\ 3p = 27 \\ p = 9 \\ \end{array}$Je krijgt dan:$\left( {\begin{array}{*{20}c} {15} \\ 9 \\\end{array}} \right)\left( {2x^2 } \right)^6 \cdot \left( { - \frac{1}{x}} \right)^9$Kom je er dan uit? WvR vrijdag 4 december 2015
WvR vrijdag 4 december 2015
©2001-2024 WisFaq