Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 76991 

Re: Re: Casio CFX 9850GB plus

Op bladzijde 45 van de user's guide is beschreven hoe je de berekening van maakt met behulp van tan (-35)is duidelijk.
Het lukt mij niet om hoek A=64/25 = 2,56 in graden uit te rekenen met behulp van de rekenmachine. Ik toets in tan(-)2.56 en krijg dan als uitkomst 0,04023...
Als ik de uitkomst volgens het boek intoets 68,6633141 dan krijg ik niet 2,56 volgens de zelfde werkwijze. Dan krijg ik als uitkomst -1,8886....
Ik weet dus in de user's guide niet te vinden wat nu de juiste manier van berekenen is.

Peter
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 december 2015

Antwoord

Hallo Peter,

Allereerst: wanneer je in graden wilt rekenen, zorg dan dat je rekenmachine is ingesteld op 'Deg' en niet op 'Gra'.

Verder heb ik de indruk dat je de twee typen berekening die ik in mijn antwoord noemde nog steeds door elkaar haalt, of je formuleert onzorgvuldig:

Je schrijft: "hoek A=64/25 = 2,56"

Dan is hoek A 2,56 graden, precies zoals dit gegeven is. Daar komt geen tangens aan te pas.

Het zou kunnen dat je bedoelt: "De tangens van hoek A is 64/25 = 2,56", ofwel:
tan(A)=2,56.
Wanneer je van een gegeven tangens de bijbehorende hoek wilt berekenen, gebruik je de functie 'tan-1'. Je vindt deze functie boven het knopje 'tan', dus met 'SHIFT' 'tan'.

Lees mijn vorige antwoord nog eens zorgvuldig voor het verschil tussen 'tan' en 'tan-1'

GHvD
donderdag 3 december 2015

©2001-2024 WisFaq