Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtfunctie

Een klein vraagje van een jongen met een niet zo'n grote Wiskunde-knobbel: Hoe kan ik bij een tabel de formule herkennen? (het gaat om een machtsformule)

Imp
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 16 juli 2001

Antwoord

Als je uitgaat van de algemene formule y=axb is het de kunst de waarden van a en b te bepalen.
De waarde van a kun je aflezen bij x=1.
Dit komt doordat 1 tot de macht iets altijd 1 is.
De waarde van b kun je dan vinden door een ander punt in te vullen.

Voorbeeld:

xy
00
12
216
354

Wat is nu de formule?
Bij x=1 is y=2 dus a=2
Bij x=3 is y=54 dus is:
54=2.3?
27=3?
dus 3 tot de macht iets is 27.... dat is 3.
De formule wordt: y = 2x3

Ik weet niet of dit genoeg is, anders hoor ik het wel.
Succes!

WvR
woensdag 18 juli 2001

©2001-2024 WisFaq