Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Files

Ik ben bezig met een vraagstuk waar ik niet helemaal aan uitkom.

Gegeven is de volgende grafiek:

Traject. 2004. Aantal files. Zwaarte km min
A. 22. 7054
B. 83. 27199
C. 29. 11822
DO. 14. 8165

De zwaarte van een file is afhankelijk van de lengte en tijdsduur van de file. Er zijn allerlei combinaties van lengte en tijdsduur mogelijk. Deze mogelijkheden kunnen in een grafiek worden getekend, met op de horizontale as de lengte (in km) en op de verticale as de tijdsduur (in minuten).

Verder is nog gegeven:
De zwaarte van een file wordt here end door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de duur van de file. Bijvoorbeeld: een file van 5 km van 30 minuten heeft een zwaarte van 150 km min.

Vraag: teken de grafiek voor files met een zwaarte van 150 km min.

Hoe kan ik de berekening aanpakken? Ik dacht zelf om bij A 7054 te delen door 150 = 47 minuten.

Arif M
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 30 november 2015

Antwoord

Hallo Arif,

Kies voor het overzicht bijvoorbeeld de volgende variabelen:

Z = zwaarte van de file
L = lengte van de file
t = tijdsduur van de file

Volgens de gegeven definitie van de zwaarte geldt dus:

Z=L·t

Voor je grafiek is gegeven: Z=150, dus:

150=L·t

Je moet een grafiek tekenen met L langs de horizontale as en t langs de verticale as. Handig is dan om je formule als volgt te schrijven:

t = 150/L

Maak een tabel met verschillende waarden van L en bereken de bijbehorende waarden van t. Teken vervolgens een assenstelsel (L horizontaal, t verticaal), teken de berekende punten in je assenstelsel en trek een vloeiende kromme door de punten.

GHvD
maandag 30 november 2015

©2001-2024 WisFaq