Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 493 

Reeksontwikkelingen

Hallo,

Wij moeten een PO over reeksontwikkelingen maken. We kunnen alleen iets niet vinden. Kunnen jullie ons daarbij in de juiste richting helpen met het vinden van de berekening?
Bij voorbaat dank.

Jort S
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 februari 2003

Antwoord

Een functie f(x) kun je benaderen rond de waarde x=0 door een "polynoom",
dwz door a + b.x + c.x2 + d.x3 + e.x4 + ...

Waarbij het de moeilijkheid is de factoren a,b,c,... te vinden.
Zo'n polynoom noemen we een Taylor-reeks.

Nu geldt dat f(x) benaderd kan worden door:

f(x)=f(0)+ {x.f'(0)}/1! + {x2.f"(0)}/2! + {x3.f"'(0)}/3! + ... + {xn.fn(0)}/n!

hoe groter je n kiest hoe meer termen je krijgt, dus hoe preciezer f(x) benaderd zal worden.

voorbeeld f(x)=sinx. hoe kan deze benaderd worden?
f(0)=0;
f'(x)=cosx. dus f'(0)=1
f"(x)=-sinx. dus f'(0)=0
f"'(x)=-cosx. dus f"'(0)=-1
etc.

hieruit volgt
f(x)=0 + 1.x/1 + 0.x2/2 -1.x3/6 + ...
=x - x3/6 + ....

volgens dit recept benader je functies f(x) rond x=0 .

groeten,
martijn

mg
dinsdag 18 februari 2003

©2001-2025 WisFaq