Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortelfuncties

Gegeven: $y=a+b\sqrt{cx+4}$
Het domein is $[-8,\to\gt$
Het bereik is $\lt\leftarrow,12]$.
De grafiek gaat door het punt $(0,9)$
  • Bereken $a$, $b$ en $c$.
Hoe moet je dit doen?

Jumi
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 20 november 2015

Antwoord

Begin met het 'startpunt' van de grafiek. Gegeven is dat bij $x=-8$ het getal onder wortel precies 0 is. Dus er geldt dat $c·-8+4=0$. Dat geeft $c=\frac{1}{2}$. Voor $x=-8$ moet $y=12$ zijn, dus $a=12$. Je hebt nu:

$
y = 12 + b\sqrt {\frac{1}
{2}x + 4}
$

Nu moet de grafiek wel door $(0,9)$ gaan. Daarmee kan je $b$ bepalen!
Zou dat lukken?

WvR
vrijdag 20 november 2015

©2001-2024 WisFaq