\require{AMSmath} Kettingregel Ik heb nu als (2x2+3x+5)/(4x3). Hoe krijg je hier de afgeleide van?Kettingregel matthi Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 november 2015 Antwoord Kettingregel? Ik denk dat de 5. Quotiëntregel hier handig is: \eqalign{ & f(x) = \frac{{2x^2 + 3x + 5}} {{4x^3 }} \cr & f'(x) = \frac{{\left( {4x + 3} \right) \cdot 4x^3 - \left( {2x^2 + 3x + 5} \right) \cdot 12x^2 }} {{\left( {4x^3 } \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{16x^4 + 12x^3 - 24x^4 - 36x^3 - 60x^2 }} {{16x^6 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 8x^4 - 24x^3 - 60x^2 }} {{16x^6 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 2x^2 - 6x - 15}} {{4x^4 }} \cr} Maar 't kan ook zonder quotientregel. Bijvoorbeeld met wegdelen: \eqalign{ & f(x) = \frac{{2x^2 + 3x + 5}} {{4x^3 }} \cr & f(x) = \frac{{2x}} {{4x^3 }}^2 + \frac{{3x}} {{4x^3 }} + \frac{5} {{4x^3 }} \cr & f(x) = \frac{1} {{2x}} + \frac{3} {{4x^2 }} + \frac{5} {{4x^3 }} \cr & f(x) = \frac{1} {2}x^{ - 1} + \frac{3} {4}x^{ - 2} + \frac{5} {4}x^{ - 3} \cr & f'(x) = - \frac{1} {2}x^{ - 2} - \frac{6} {4}x^{ - 3} - \frac{{15}} {4}x^{ - 4} \cr & f'(x) = - \frac{1} {{2x^2 }} - \frac{6} {{4x^3 }} - \frac{{15}} {{4x^4 }} \cr & f'(x) = - \frac{{2x^2 }} {{4x^4 }} - \frac{{6x}} {{4x^4 }} - \frac{{15}} {{4x^4 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 2x^2 - 6x - 15}} {{4x^4 }} \cr} ...of met de productregel: \eqalign{ & f(x) = \frac{{2x^2 + 3x + 5}} {{4x^3 }} \cr & f(x) = \left( {2x^2 + 3x + 5} \right) \cdot \frac{1} {4}x^{ - 3} \cr & f'(x) = \left( {4x + 3} \right) \cdot \frac{1} {4}x^{ - 3} + \left( {2x^2 + 3x + 5} \right) \cdot - \frac{3} {4}x^{ - 4} \cr & f'(x) = \frac{{4x + 3}} {{4x^3 }} - \frac{{3\left( {2x^2 + 3x + 5} \right)}} {{4x^4 }} \cr & f'(x) = \frac{{4x^2 + 3x}} {{4x^4 }} - \frac{{6x^2 + 9x + 15}} {{4x^4 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 2x^2 - 6x - 15}} {{4x^4 }} \cr} Wat je maar wilt... WvR donderdag 19 november 2015 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik heb nu als (2x2+3x+5)/(4x3). Hoe krijg je hier de afgeleide van?Kettingregel matthi Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 november 2015
matthi Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 november 2015
Kettingregel? Ik denk dat de 5. Quotiëntregel hier handig is: \eqalign{ & f(x) = \frac{{2x^2 + 3x + 5}} {{4x^3 }} \cr & f'(x) = \frac{{\left( {4x + 3} \right) \cdot 4x^3 - \left( {2x^2 + 3x + 5} \right) \cdot 12x^2 }} {{\left( {4x^3 } \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{16x^4 + 12x^3 - 24x^4 - 36x^3 - 60x^2 }} {{16x^6 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 8x^4 - 24x^3 - 60x^2 }} {{16x^6 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 2x^2 - 6x - 15}} {{4x^4 }} \cr} Maar 't kan ook zonder quotientregel. Bijvoorbeeld met wegdelen: \eqalign{ & f(x) = \frac{{2x^2 + 3x + 5}} {{4x^3 }} \cr & f(x) = \frac{{2x}} {{4x^3 }}^2 + \frac{{3x}} {{4x^3 }} + \frac{5} {{4x^3 }} \cr & f(x) = \frac{1} {{2x}} + \frac{3} {{4x^2 }} + \frac{5} {{4x^3 }} \cr & f(x) = \frac{1} {2}x^{ - 1} + \frac{3} {4}x^{ - 2} + \frac{5} {4}x^{ - 3} \cr & f'(x) = - \frac{1} {2}x^{ - 2} - \frac{6} {4}x^{ - 3} - \frac{{15}} {4}x^{ - 4} \cr & f'(x) = - \frac{1} {{2x^2 }} - \frac{6} {{4x^3 }} - \frac{{15}} {{4x^4 }} \cr & f'(x) = - \frac{{2x^2 }} {{4x^4 }} - \frac{{6x}} {{4x^4 }} - \frac{{15}} {{4x^4 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 2x^2 - 6x - 15}} {{4x^4 }} \cr} ...of met de productregel: \eqalign{ & f(x) = \frac{{2x^2 + 3x + 5}} {{4x^3 }} \cr & f(x) = \left( {2x^2 + 3x + 5} \right) \cdot \frac{1} {4}x^{ - 3} \cr & f'(x) = \left( {4x + 3} \right) \cdot \frac{1} {4}x^{ - 3} + \left( {2x^2 + 3x + 5} \right) \cdot - \frac{3} {4}x^{ - 4} \cr & f'(x) = \frac{{4x + 3}} {{4x^3 }} - \frac{{3\left( {2x^2 + 3x + 5} \right)}} {{4x^4 }} \cr & f'(x) = \frac{{4x^2 + 3x}} {{4x^4 }} - \frac{{6x^2 + 9x + 15}} {{4x^4 }} \cr & f'(x) = \frac{{ - 2x^2 - 6x - 15}} {{4x^4 }} \cr} Wat je maar wilt... WvR donderdag 19 november 2015
WvR donderdag 19 november 2015
©2001-2025 WisFaq