Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gemiddelde en standaardafwijking

Ik wil graag feedback op de volgende opgave:

Op de afdeling Productive weekend 600 mensen met een gemiddeld maandloon van 2200 euro. De standaardafwijking is 250 euro. Op de a feeling Ontwikkeling weekend 150 Jensen met een gemiddeld maandloon van 2500 euro. De standaardafwijking is daar 500 euro.

1. Bereken het gemiddelde maandloon van beide afdelingen samen.
Productie: 600 x 2200 = 1320000
Ontwikkeling: 150 x 2500 = 3750000
Totaal = 1695000
2. Voor de afdeling Productie worden de maandlonen met 2,5% verhoogd. Wat wordt het gemiddelde?
2,5% x 2200 = 2255
2,5% x 250 = 256,25
Totaal: 2511,25 x 600 = 1506750

Wordt de standaardafwijking groter, kleiner of gelijk? Groter, 256,25

3. Het maandloon voor de afdeling Ontwikkeling wordt met 200 euro per maand verhoogd. Wat wordt het gemiddelde?
2700 x 150 = 405000
8% van 500 = 540
Totaal = 405540

Wordt de standaardafwijking groter, kleiner of blijft die gelijk?
Groter, 540 euro

Arif M
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 november 2015

Antwoord

Hallo Arif,

Je noteert een heleboel berekeningen, maar je vertelt er niet bij wat je hiermee berekent en wat nu eigenlijk het antwoord is op de vraag. Verder is je notatie niet zo zorgvuldig. Kortom: probeer wat meer structuur te brengen in je uitwerking.

Concreet gaat het om het volgende:

1.
De vraag is: 'Bereken het gemiddelde maandloon van beide afdelingen samen'. In jouw uitwerking staat wel een totaalbedrag, maar wat is nu het gemiddelde maandloon waarom gevraagd is?

2.
De vraag is: 'Wat wordt het gemiddelde'? Het gaat hierbij om het maandloon bij de afdeling Productie.
In jouw uitwerking zie ik drie berekeningen, maar welk van de drie is nu antwoord op de vraag? Ik zou verwachten het laatste getal, maar dat is een totaal, niet een gemiddelde ...

2b.
'Wordt de standaardafwijking groter, kleiner of gelijk?' Jouw antwoord is correct, maar het is een beetje zoeken tussen jouw berekeningen hoe je aan dit antwoord bent gekomen.

3.
De vraag is: 'Wat wordt het gemiddelde?' Hierbij gaat het om het maandloon van de afdeling Ontwikkeling.
Ook nu zie ik geen antwoord op de vraag.

3b.
'Wordt de standaardafwijking groter, kleiner of blijft die gelijk?'
Jouw antwoord is onjuist, bovendien moet ik weer zoeken naar de onderbouwing van je antwoord.

Wat betreft jouw notatie:

2,5% x 2200 is niet gelijk aan 2255
2,5% x 250 is niet gelijk aan 256,25
8% van 500 is niet gelijk aan 540

GHvD
zondag 15 november 2015

 Re: Gemiddelde en standaardafwijking 

©2001-2024 WisFaq