Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Speciale functies : eenheidstrapfunctie

ik moet voor een huistaak een grafiek tekenen. ik weet alleen niet hoe ik eraan moet beginnen. Ik moet de grafiek van f(x) = een accolade met daarin allemaal voorwaarden. Bijvoorbeeld 1 als x $<$ -3 . Maar dan nog veel meer bij de accolades.
Zou u mij op weg kunnen helpen? ik zal de vraag proberen te typen maar het is een hele boterham. ik gebruik ' [ ' als het symbool voor de accolade.

f(x)= [ 1 als x $<$ -3
[ x+4 als -3$\le$x$\le$-1
[ -3x als -1 $<$ x $<$ 1
[ x-4 als 1$\le$x$\le$3
[ -1 als x $>$ 3

joana
3de graad ASO - zondag 8 november 2015

Antwoord

De grafiek is een horizontale lijn y=1 als x$<$-3. Tussen -3 en -1 is de grafiek een lijn met de vergelijking y=x+4. Tussen -1 en 1 is het een lijn met vergelijking y=-3x, tussen 1 en 3 een lijn met de vergelijking y=x-4 en als x$>$3 dan is het een horizontale lijn met y=-1.

Volgens mij is het handig om steeds enkele roosterpunten uit te rekenen. Let daarbij vooral op de grenzen. Je zou zelfs wel een tabel kunnen maken.

Bij x=-3 krijg je het punt (-3,1). Bij x=-1 krijg je (-1,3). Bij x=1 krijg je (1,-3) en bij x=3 het punt (3,-1). Als je de punten tekent ben je er al bijna.

q76783img1.gif

Nu nog even de punten verbinden.

q76783img2.gif

Je hebt hier een beetje geluk dat de grenspunten steeds samenvallen. Als dat niet zo is moet je met open en dichte rondjes aangeven welk punt wel of net niet bij de grafiek hoort.

WvR
zondag 8 november 2015

©2001-2024 WisFaq