Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Bij het berekenen van de afgeleide van f(x) = 4(x3+7x-2)2 krijg je f'(x) = 2·4(x3+7x-2)·(3x2+7) = 8(x3+7x-2)·(3x2+7).
Moet je dit zo laten staan of moet je het verder herleiden tot 8(3x5+28x3-6x2+49x-14) ?

Jos Wi
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 8 november 2015

Antwoord

Ik zou $8(x^3+7x-2)(3x^2+7)$ juist laten staan. Meestal wil je daarna weten wanneer de afgeleide nul is. Met dit functievoorschrift van de afgeleide is dat veel handiger dan dat je eerst alles uitwerkt.

WvR
zondag 8 november 2015

©2001-2025 WisFaq