Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 76757 

Re: Re: Differentiëren

Dag Max,
Als ik het goed begrijp gebeurt er dan een onderscheid tussen :
Enerzijds
f(x1)=x3+2x2-5x+3 en
f'(x1)= 3x2+4x-5 en:
anderzijds
f(x2)= -x3-2x2+5x-3 en
f'(x2)= -3x2-4x+5
Zo heb je dus de 2 gevallen die je eigenlijk bedoelt bij functies die tussen verticale- absoluut strepen staan.
Is dit correct??.
f(x)=|x3+2x2-5x+3| brengt 2 tegengestelde functies voort en zo ook bij de afgeleiden ervan .
Nog een goede avond
Rik

Rik Le
Iets anders - vrijdag 6 november 2015

Antwoord

Het effect van modulusstrepen is dat delen van grafieken onder de X-as, gespiegeld worden in de X-as. Dat geeft knikken in de grafiek en dan is de afgeleide (in die knikken) niet bestaand.
Je krijgt dus i.h.a. andere domeinen bij de afgeleide dan bij de functie zelf.

MBL
zaterdag 7 november 2015

©2001-2024 WisFaq