Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grootste Gemene Deler

Hallo,
Ik ben op zoek naar een formule die ik kan gebruiken in het computerprogramma excel, voor het uitrekenen van de GGD. Na het invoeren van twee getallen, moet er dan in een keer uitkomen wat de GGD van die getallen is.

Sanne
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 februari 2003

Antwoord

Hoi,

Je kan het algortime van Euclides programmeren in VBA... Je kan ook de Add-Ins 'Analysis Toolpack' activeren in Excel. Je krijgt er dan gratis de functie GCD bij die (je raadt het) de Greatest Common Divisor of de Grootste Gemene Deler berekent.
Tip: het algoritme van Euclides is gebaseerd op ggd(a,b)=ggd(b,r) met a=q.b+r met 0<=r < b (r is rest bij deling van a door b). Als je dit herhaaldelijk toepast, kan je uiteindelijk toepassen: ggd(a,0)=a.

Groetjes,
Johan

andros
maandag 17 februari 2003

©2001-2024 WisFaq