Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partiële afgeleide

Hallo,

Tijdens het maken van de huiswerkopgaven werd ik bij de 1e vraag al geconfronteerd met een heuse ontmoediging wat helaas heeft geresulteerd in dat ik het heb opgegeven. Maar toen ik deze site tegen kwam wou ik weer een poging wagen dus bij deze... Ik ben vergeten hoe het oa. ook alweer zat met de partiële afgeleide. U(qx,qy)=(qx +2qy)2 ik wil deze nutsfunctie maximaliseren hierbij heb ik een budget van 40 en px=1 en py=4, de vraag luidt welke combinatie van goederen maximaliseert het nut van deze consument? Ik ben bekend met de lagrange multiplier.

Tevens een ander vraagje: als er gevraagd word naar de vergelijking van de engel curve wat bedoelt men dan precies? qx= 5+ (B-10px)/2py er bestaat een relatie tussen de vraag van de consument naar goed X enerzijds en het budget, de prijs van goed X en de prijs van goed Y anderzijds. Deze relatie wordt gegeven door: B=1000 , px=20 py=40

Om het in economisch context passend af te sluiten: Ik hoop dat u minstens evenveel nut onttrekt aan het beantwoorden van de vraag , als dat ik onttrek aan het antwoord.

Amer
Student universiteit - donderdag 5 november 2015

Antwoord

Je vragen hebben vooral te maken met economie denk ik. Het zou handiger zijn om hier de vragen te stellen over de wiskunde die je daarbij nodig hebt en niet direct te vragen naar de economische theorie. Engel-curve, budget, prijzen goederen...!? Dat is meer voer voor economen.

Maar over de partiële afgeleide kan ik wel iets zeggen. Neem 's aan dat je een functie hebt als:

$f(x,y)=(x+2y)^2$

Dat noemen we dan een functie van twee variabelen. Je kunt dan de partiële afgeleiden bepalen naar $x$ of de partiële afgeleide naar $y$. Als je de afgeleide naar $x$ berekent dan beschouw je de andere variabele als een constante. Dat gaat dan zo:

$f(x,y)=(x+2y)^2$
$f_x(x,y)=2(x+2y)·1=2(x+2y)$
$f_y(x,y)=2(x+2y)·2=4(x+2y)$

Meer moet het niet zijn... Helpt dat?

Zie Wikipedia | Partiële afgeleide

WvR
vrijdag 6 november 2015

©2001-2025 WisFaq