Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift opstellen wortelfunctie

Ik moet een functievoorschrift opstellen, met twee gegeven coördinaten. De coördinaten zijn : (3,3) & (10,6). En het moet terechtkomen in de algemene vorm : √ax+b

Daarna, moet ik een functie opstellen met 1 coordinaat, en de waarde waarbij de functie de x snijdt. (5,2) en snijdt de x-as in x=3

Hoe doe ik dit?

Jasper
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 november 2015

Antwoord

Vul de gegeven coördinaten gewoon in de functie in. Dat levert op:
√(3a + b) = 3 en √(10a + b) = 6

Vanwege de wortelvormen is het handig dit te kwadrateren. Dat geeft:
3a + b = 9 en 10a + b = 36 en dan weet je het verder wel, denk ik.

De andere vraag is precies op dezelfde manier te doen. Ook nu worden er twee punten opgegeven, namelijk (5,2) en (3,0). Dat snijpunt met x = 3 moet op de X-as liggen,
dus je weet meteen dat y = 0.

MBL
dinsdag 3 november 2015

©2001-2024 WisFaq