Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met logaritme

Ik heb al eerder een vraag gesteld over dot onderwerp en ben wel verder gekomen maar zit nu toch weer vast. Gegeven is 2log(4-x2)(2+x)=3 2log(4-x2)(2+x)=2log8
(4-x2)(2+x)=8 8 + 4x - 2x2 - x3 = 8
x(-x2-2x+4)=0 x=0 V -x2-2x= -4 maar wat x nu kan zijn weet ik niet berekenen. Kunt u mij helpen?

wouter
Iets anders - maandag 17 februari 2003

Antwoord

x=0 v -x2-2x=-4 Û
x=0 v x2+2x-4=0 Û
x=0 v x1,2=(-2±(4+16))/2

die laatste herken je natuurlijk wel als de abc-formule.
Die moet je even uitwerken.
en belangrijk: CHECK DE X-WAARDEN DIE JE KRIJGT DOOR ZE IN TE VULLEN IN HET OORSPRONKELIJKE PROBLEEM.
Waarom? OMdat je met logarithmen bezigbent. bij logx mag de x alleen groter dan nul zijn. Je moet dus voorkomen dat er een ongeldige oplossing is "ingeslopen".

groeten,
martijn

mg
maandag 17 februari 2003

©2001-2024 WisFaq