Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren met e

Je differentieert: e^(x/2) dat wordt: 1/2 e^(x/2)
en
je differentieert:(e/2)·x dat wordt: e/2

Wilt u in kleine stapjes uitleggen hoe je precies op deze 2 antwoorden komt?
Alvast heel erg bedankt!!

anne
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 februari 2003

Antwoord

voor je eerste probleem moet je van de kettingregel gebruik maken.
f(x)=ex/2
f'(x)=ex/2.[x/2]'
=ex/2.1/2
=1/2.ex/2

Misschien verheldert het wat als ik zeg dat het een geschakelde functie is.
dus f(x)=eg(x) met g(x)=x/2
dan is wegens de kettingregel:
f'(x)=eg(x).g'(x)

De tweede:
f(x)=(e/2).x

hierbij moet je inzien dat die e/2 "gewoon" een constante is. Je had er ook voor het gemak even 3 voor mogen denken, of 5 of -18. nu is het e/2

wanneer f(x)=c.x met c een constante, dan is f'(x)=c

dus in dit geval waarbij f(x)=(e/2).x
is f'(x)=e/2

groeten,
martijn

mg
maandag 17 februari 2003

©2001-2024 WisFaq