Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijkingen

Bij het oplossen van de vergelijking:

3 · 21-x = 5 · 31-x

verkrijg ik de uitkomst: x=1
maar als je in uw vergelijking x vervangt door 1 dan is
5=3 Wat niet klopt.
Kunt u mij misschien verder helpen?
Alvast bedankt en vriendelijke groeten

Linda
3de graad ASO - vrijdag 30 oktober 2015

Antwoord

Je controle toont aan dat je gevonden oplossing onjuist is. Had je de aanpak maar meegestuurd! Dan is te zien waar het fout ging.
Er zijn twee mogelijke aanpakken.

1) Laat de GR het werk doen! D.w.z. plot beide grafieken en bepaal hun snijpunt.
2) Hou het exact, bijv. als volgt.
(2/3)1-x = 5/3 geeft 1 - x = log(5/3) / log2/3 waaruit je de exacte x kunt bepalen.
In benadering is het ongeveer 2,26

MBL
vrijdag 30 oktober 2015

©2001-2024 WisFaq