Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele en logaritmische functies

Ik kom er niet uit en weet niet hoe je de formules moet invullen. Als een persoon gewoon praat, is de geluidssterkte ongeveer 50 dB. Hoeveel personen veroorzaken een geluidssterkte van 65 dB?

Jennif
3de graad ASO - donderdag 29 oktober 2015

Antwoord

Hallo Jennifer,

Waarschijnlijk heb je een formule geleerd als deze:

q76677img1.gif

Hierin zijn I1 en I0 twee intensiteiten die je met elkaar wilt vergelijken, N geeft aan hoeveel dB verschil er dan is.

Jij moet nu I1//I0 berekenen. Immers: als I1//I0 bijvoorbeeld 17 zou zijn, dan zijn er 17 keer zoveel mensen nodig.

De aanpak is als volgt:
  • Het verschil in dB is 15. Vul in de formule dus in: N=15
  • Reken dan uit wat log(I1//I0) moet worden.
  • Gebruik dan de regel: log(I1//I0)=p $\to$ (I1//I0)=10p
Je weet dan gelijk hoeveel mensen er nodig zijn: als bijvoorbeeld p=17, dan zijn er 17x1=17 mensen nodig.

Gaat het hiermee lukken?

GHvD
vrijdag 30 oktober 2015

 Re: Exponentiele en logaritmische functies 

©2001-2024 WisFaq