Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Statistiek en kansrekenen: sum of squares

een psycholoog wil vaststellen of er een relatie is tussen depressie en ouder worden. hij weet dat de algemene populatie een gemiddelde heeft van 40 op een depressie test. de psycholoog neemt een steekproef van n=9 van mensen die allemaal ouder zijn dan 70 jaar. De depressie scores van deze steekproef zijn: 37, 50, 43, 41, 39, 45, 49, 44, 48.

a. op basis van deze steekproef, is de depressie voor ouderen significant verschillend van de algemene populatie? gebruik een tweezijdige toets met alfa= 0,05. U moet dus de t-toets voor 1 gemiddelde gebruiken.

Ik weet wel hoe het moet, maar ik wil telkens SS (sum of squares) berekenen omdat ik die gegeven nodig heb, maar ik kom telkens op een verkeerd antwoord uit. Volgens het antwoordenboek is SS= 162?

yalda
Student universiteit - woensdag 28 oktober 2015

Antwoord

Hallo Yalda,

De gemiddelde waarde van je steekproef is 44.
Bereken vervolgens de verschillen tussen je gevonden waarden en dit gemiddelde:

37-44=-7
50-44= 6
43-44=-1
enz.

Kwadrateer deze waarden:
(-7)2 = 49
62 = 36
(-1)2 = 1
enz.

Tel deze waarden op, dan vind je inderdaad 162.

GHvD
woensdag 28 oktober 2015

©2001-2024 WisFaq