Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een breuk voor en achter het gelijkteken

Ik kom niet uit deze formule:
  2    4x
--- = ---
x-1 x+3
Ik weet dat ik de noemers en tellers gekruist met elkaar moet vermenigvuldigen, en dan krijg ik dit:"

4x2-4x = 2x+6

dat allemaal naar een kant: 4x2-6x-6 = 0

ik heb hierna de abc-formule gebruikt, want ontbinden leek mij niet handig:

x=(-bą√(b^2-4ac))/2a

(6+√132)/8=7,44 OF (6-√132)/8=-0,69

Naar mijn idee heb ik de vergelijking zo goed uitgewerkt, maar mijn antwoordenboekje zegt dit:

X1=3/4+1/4√33 of X1=3/4-1/4√33

Ik zit nu in 5vwo en heb de module moderne wiskunde.
Ik weet niet hoe ze hier bij komen.
Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen en dat ik mij enigszins goed heb kunnen verwoorden.
Alvast heel erg bedankt!

Annema
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 22 oktober 2015

Antwoord

Goed gedaan... Als je nu nog bedenkt dat:

$
\eqalign{
& \frac{{6 + \sqrt {132} }}
{8} = \frac{{6 + \sqrt {4 \cdot 33} }}
{8} = \frac{{6 + 2\sqrt {33} }}
{8} = \frac{3}
{4} + \frac{1}
{4}\sqrt {33} \cr
& \frac{{6 - \sqrt {132} }}
{8} = \frac{{6 - \sqrt {4 \cdot 33} }}
{8} = \frac{{6-2\sqrt {33} }}
{8} = \frac{3}
{4} - \frac{1}
{4}\sqrt {33} \cr}
$

...dan heb je 't goed uitgerekend. Je moet alleen wortels herleiden en er losse breuken van maken.

TIP
Je kunt voordat je de ABC=formule gaat gebruiken de vergelijking wel zo eenvoudig mogelijk schrijven. Dat is wel zo handig...

Dus in plaats van $4x^2-6x-6=0$ zou ik $2x^2-3x-3=0$ nemen. Je komt dan ook onder het wortelteken op kleinere getallen uit. Dat is dan weer handig.

TIP 2
Bij het herleiden van wortels is het handig om even te controleren of het getal onder het wortelteken misschien deelbaar is door 4, 9, 16, 25,... enz.

WvR
donderdag 22 oktober 2015

©2001-2024 WisFaq