Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken betrouwbaarheidsinterval

Beste,

Bereken een 98% betrouwbaarheidsinterval op basis van de bijgevoegde steekproefgegevens.

252,2
255,9
245,6
247,8
257,6
246,4
251,3
246,4
246,5
252,6
264,5
259,4

standaardafwijking is 4,8
N = 12
U = 252,2

Welke formule moet ik gebruiken als ik een betrouwbaarheidsinterval van 98% wil berekenen?

In eerste instantie dacht ik:
Betrouwbaarheid van 98% is 2% niet betrouwbaarheid dus een tweezijdige fout van 2%. In de berekende kansen werken met de helft dus 2% / 2 = 1%.
1% is 0,99 dus z is 2,33

2,33·4,8 / √12 = 3,22 (rare uitkomst)

Linda
Student hbo - donderdag 22 oktober 2015

Antwoord

Hallo Linda,

Zo raar is jouw uitkomst niet, je bent alleen nog niet klaar. Het betrouwbaarheidsinterval is het interval tussen U-3,22 en U+3,22.
(ik heb jouw notatie U voor het gemiddelde maar eventjes overgenomen).

GHvD
donderdag 22 oktober 2015

©2001-2024 WisFaq