\require{AMSmath} Hoe los je deze vergelijking op? 34x+5 = 5x-134x·35 = 5x·5-1Hier kan ik niet verder omdat ik twee grondtallen heb. Ik kan ze daardoor niet schrappen. Hoe ga ik te werk? sirine 3de graad ASO - donderdag 15 oktober 2015 Antwoord Dat gaat zo:$\eqalign{ & 3^{4x + 5} = 5^{x - 1} \cr & 3^{4x} \cdot 3^5 = 5^x \cdot 5^{ - 1} \cr & 81^x \cdot 243 = 5^x \cdot \frac{1}{5} \cr & 81^x \cdot 243 = 5^x \cdot \frac{1}{5} \cr & 5^x = 81^x \cdot 1215 \cr & \frac{{5^x }}{{81^x }} = 1215 \cr & \left( {\frac{5}{{81}}} \right)^x = 1215 \cr & \log \left( {\left( {\frac{5}{{81}}} \right)^x } \right) = \log \left( {1215} \right) \cr & x \cdot \log \left( {\frac{5}{{81}}} \right) = \log \left( {1215} \right) \cr & x = \frac{{\log (1215)}}{{\log \left( {\frac{5}{{81}}} \right)}} \approx {\text{ - 2}}{\text{,550}} \cr}$Stap voor stap... WvR donderdag 15 oktober 2015 Re: Hoe los je deze vergelijking op? ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
34x+5 = 5x-134x·35 = 5x·5-1Hier kan ik niet verder omdat ik twee grondtallen heb. Ik kan ze daardoor niet schrappen. Hoe ga ik te werk? sirine 3de graad ASO - donderdag 15 oktober 2015
sirine 3de graad ASO - donderdag 15 oktober 2015
Dat gaat zo:$\eqalign{ & 3^{4x + 5} = 5^{x - 1} \cr & 3^{4x} \cdot 3^5 = 5^x \cdot 5^{ - 1} \cr & 81^x \cdot 243 = 5^x \cdot \frac{1}{5} \cr & 81^x \cdot 243 = 5^x \cdot \frac{1}{5} \cr & 5^x = 81^x \cdot 1215 \cr & \frac{{5^x }}{{81^x }} = 1215 \cr & \left( {\frac{5}{{81}}} \right)^x = 1215 \cr & \log \left( {\left( {\frac{5}{{81}}} \right)^x } \right) = \log \left( {1215} \right) \cr & x \cdot \log \left( {\frac{5}{{81}}} \right) = \log \left( {1215} \right) \cr & x = \frac{{\log (1215)}}{{\log \left( {\frac{5}{{81}}} \right)}} \approx {\text{ - 2}}{\text{,550}} \cr}$Stap voor stap... WvR donderdag 15 oktober 2015
WvR donderdag 15 oktober 2015
©2001-2024 WisFaq