Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een differentiaalvergelijking

Volgend probleem dient zich aan:
(x√(x2+y2)-y))dx+((y√(x2+y2)-x))dy=0
dM/dy=xy/(√(x2+y2))-1
dN/dx=yx/(√(x2+y2))-1.
de partiële afgeleiden geven een zelfde resultaat voor de beide termen tussen haakjes bij de opgave.. De DV is dus exact. Maar wat verder?
ALs ik nu groepeer kom ik er nog niet...
x√(x2+y2)dx+y√(x2+y2)dy -(ydx+xdy)0=
waarbij ik de laatste term zou kunnen schrijven als d(xy).
Maar dan raak ik zoek in ... de mist.
Groeten

Rik Le
Iets anders - dinsdag 13 oktober 2015

Antwoord

Beste Rik,

Vermits de differentiaalvergelijking exact is, bestaat er een functie $f(x,y)$ zodat de dv geschreven kan worden als:
$$\frac{\partial f}{\partial x} dx + \frac{\partial f}{\partial y} dy = 0 \Leftrightarrow df = 0$$Het vinden van deze functie $f$ zorgt dan voor de oplossingen $f(x,y) = c$ in impliciete vorm.
Om $f$ te vinden kan je $x\sqrt{x^2+y^2}-y$ integreren naar $x$ of $y\sqrt{x^2+y^2}-x$ integreren naar $y$; kan je zo verder?

mvg,
Tom

td
dinsdag 13 oktober 2015

 Re: Een differentiaalvergelijking 

©2001-2024 WisFaq