Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe leid je een directe formule voor de somrij af?

Ik zit met een probleem ik snap namelijk niet hoe je vanuit een rekenkundige rij een directe formule kunt geven voor de somrij. En dan heb ik het niet over deze formule: $\frac{1}{2}$(n+1)(b0+bn). Ik zal hieronder even een voorbeeldje geven:

De rij b0, b1, b2,..... Heeft als directe formule bn=3-2n. Geef een directe formule voor de somrij. De rij is rekenkundig.

Kan iemand mij deze bovenste som please uitleggen, ik heb er morgen namelijk een proefwerk over :((

Mascha
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 11 oktober 2015

Antwoord

Hallo Mascha,

De directe formule voor de somrij vind je door de directe formule voor b0 en bn in te vullen in de somformule:

b0=3
bn=3-2n

Sn=1/2(n+1)(b0+bn)

Dus:

Sn=1/2(n+1)(3 + 3-2n)
Sn=1/2(n+1)(6-2n)
Sn=1/2(-2n2+4n+6)
Sn=-n2+2n+3

OK zo?

GHvD
zondag 11 oktober 2015

©2001-2025 WisFaq