\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 76478 Re: Re: Matrix formule Beste Ik heb voor matrix A3= a11=0 a12=8 a21=0 a22=8Is de formule dan An= 2n-1 x A ? Ik ben er niet zeker van want mijn bewijs klopt dan niet...M.v.g. Rachel 3de graad ASO - woensdag 7 oktober 2015 Antwoord Beste Rachel,Het zou nu moeten opvallen dat:$$A = \left(\begin{array}{cc} 0 & 2 \\ 0 & 2 \end{array}\right)= \left(\begin{array}{cc} 0 & 2^1 \\ 0 & 2^1 \end{array}\right)$$$$A^2 = \left(\begin{array}{cc} 0 & 4 \\ 0 & 4 \end{array}\right)= \left(\begin{array}{cc} 0 & 2^2 \\ 0 & 2^2 \end{array}\right)$$$$A^3 = \left(\begin{array}{cc} 0 & 8 \\ 0 & 8 \end{array}\right)= \left(\begin{array}{cc} 0 & 2^3 \\ 0 & 2^3 \end{array}\right)$$Op basis hiervan zou je kunnen vermoeden dat:$$A^n = \left(\begin{array}{cc} 0 & 2^n \\ 0 & 2^n \end{array}\right)$$Dit kan je door inductie proberen aan te tonen. Het klopt duidelijk voor $n=1$. Veronderstel dat het klopt voor $n-1$, wat dan met $n$?$$A^n = A.A^{n-1} = \left(\begin{array}{cc} 0 & 2 \\ 0 & 2 \end{array}\right)\left(\begin{array}{cc} 0 & 2^{n-1} \\ 0 & 2^{n-1} \end{array}\right)= \ldots$$Kan je het afmaken?mvg,Tom td woensdag 7 oktober 2015 Re: Re: Re: Matrix formule ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste Ik heb voor matrix A3= a11=0 a12=8 a21=0 a22=8Is de formule dan An= 2n-1 x A ? Ik ben er niet zeker van want mijn bewijs klopt dan niet...M.v.g. Rachel 3de graad ASO - woensdag 7 oktober 2015
Rachel 3de graad ASO - woensdag 7 oktober 2015
Beste Rachel,Het zou nu moeten opvallen dat:$$A = \left(\begin{array}{cc} 0 & 2 \\ 0 & 2 \end{array}\right)= \left(\begin{array}{cc} 0 & 2^1 \\ 0 & 2^1 \end{array}\right)$$$$A^2 = \left(\begin{array}{cc} 0 & 4 \\ 0 & 4 \end{array}\right)= \left(\begin{array}{cc} 0 & 2^2 \\ 0 & 2^2 \end{array}\right)$$$$A^3 = \left(\begin{array}{cc} 0 & 8 \\ 0 & 8 \end{array}\right)= \left(\begin{array}{cc} 0 & 2^3 \\ 0 & 2^3 \end{array}\right)$$Op basis hiervan zou je kunnen vermoeden dat:$$A^n = \left(\begin{array}{cc} 0 & 2^n \\ 0 & 2^n \end{array}\right)$$Dit kan je door inductie proberen aan te tonen. Het klopt duidelijk voor $n=1$. Veronderstel dat het klopt voor $n-1$, wat dan met $n$?$$A^n = A.A^{n-1} = \left(\begin{array}{cc} 0 & 2 \\ 0 & 2 \end{array}\right)\left(\begin{array}{cc} 0 & 2^{n-1} \\ 0 & 2^{n-1} \end{array}\right)= \ldots$$Kan je het afmaken?mvg,Tom td woensdag 7 oktober 2015
td woensdag 7 oktober 2015
©2001-2024 WisFaq