\require{AMSmath} Machten van matrices Hallo wisfaq,Zij A de volgende 2x2 matrixA={(0 -1),(1 0)} (x y) is een rijvector.Ik wil graag A^2000 en A^2015 berekenen.Ik weet dat A^4=I en A⁵=A. Is het mogelijk om machten van A te berekenen zonder gebruik te maken van de eigenwaarden en eigenvectoren van A?Ik weet dat als A bijvoorbeeld een vierkante matrix is, dan is A⁰=I en A=A*A^(n-1), dus we kunnen schrijvenA2 = AAA^4=A2A2etc.Dit is nog te doen voor A^21 maar wat als de macht groot is bijvoorbeeld 2000?Groeten,Viky viky Iets anders - dinsdag 6 oktober 2015 Antwoord Er bestaat een O(log(n)) methode om machten te berekenen.Zie: Exponentiation_by_squaringIn het gegeven geval is het nog simpeler:A^n=A^(n mod 4) hk dinsdag 6 oktober 2015 Re: Machten van matrices ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo wisfaq,Zij A de volgende 2x2 matrixA={(0 -1),(1 0)} (x y) is een rijvector.Ik wil graag A^2000 en A^2015 berekenen.Ik weet dat A^4=I en A⁵=A. Is het mogelijk om machten van A te berekenen zonder gebruik te maken van de eigenwaarden en eigenvectoren van A?Ik weet dat als A bijvoorbeeld een vierkante matrix is, dan is A⁰=I en A=A*A^(n-1), dus we kunnen schrijvenA2 = AAA^4=A2A2etc.Dit is nog te doen voor A^21 maar wat als de macht groot is bijvoorbeeld 2000?Groeten,Viky viky Iets anders - dinsdag 6 oktober 2015
viky Iets anders - dinsdag 6 oktober 2015
Er bestaat een O(log(n)) methode om machten te berekenen.Zie: Exponentiation_by_squaringIn het gegeven geval is het nog simpeler:A^n=A^(n mod 4) hk dinsdag 6 oktober 2015
hk dinsdag 6 oktober 2015
©2001-2024 WisFaq