Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maclaurin reeks voor { tan(x) }4

Beste wisfaq, Ik heb een opgave waarin de eerste drie termen van de reeks wordt gevraagd
Ik ben begonnen met {Tan(x)}4 voor x=0 = 0
dy/dx = 4{tan(x)}3.{cos)x)}-2, voor x=0 = 0
Na verder diff.blijft het resultaat nog een paar keer 0
Het diff. wordt nu ook erg ingewikkeld
Ik kom dan ook niet tot de gevraagde drie termen met stijgende machten van x, gedeeld door de bijbehorende faculteiten
Is er een betere methode?
Joep

Joep
Ouder - dinsdag 6 oktober 2015

Antwoord

Twee tips:
1. merk op dat je de afgeleide van $\tan x$ ook kunt schrijven als $1+\tan^2x$, dat maakt herhaald differentiëren een stuk eenvoudiger.
2. Neem een stuk van de MacLaurinreeks van $\tan x$ en neem die tot de vierde macht.

kphart
dinsdag 6 oktober 2015

©2001-2025 WisFaq