Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand tot lijn

ik heb een lijn l waarvoor geld 3x+4y-25=0
en een punt P (7,5)
ik wil de afstand van P tot lijn l weten (met een loodrechte lijn van P tot l)
bereken eerst het snijpunt door normaal van lijn l in te vullen in de verglijking van lijn l

3(7+3Q)+4(5+4Q)-25=0 (Q als lambda, vertorvoorteling van de normaal) (krijg snijpunt A)

dan krijg je Q=-16/25

en dan komt er nog een laatste stap om de lengte PA (Pl) te berekenen en die snap/weet ik niet. hoe moet ik veder?

amasja
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 4 oktober 2015

Antwoord

De gevonden Q vul je in in de lijn door (7,5) die loodrecht op lijn l staat. Dan heb je het snijpunt van die lijn en de normaallijn gevonden. Bepaal ten slotte de afstand tussen (7,5) en dat snijpunt.

MBL
zondag 4 oktober 2015

©2001-2024 WisFaq