Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmes bepalen

Hoe bereken je 1.5·log4/9 zonder rekenmachine? Ik weet nooit hoe je zoiets moet berekenen, achteraf als ik het antwoord zie denk ik 'oja'. Kan iemand mij het uitleggen?

Bobbbb
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 4 oktober 2015

Antwoord

Als het getal 1,5 het grondtal van de logaritme is, dan is de vraag terug te brengen tot het oplossn van de vergelijking (1,5)x = 4/9
De opmerking dat 1,5 = 3/2 en 4/9 = (2/3)2 = (3/2)-2 helpt je nu vermoedelijk wel verder.

MBL
zondag 4 oktober 2015

©2001-2024 WisFaq