Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Norm voldoet aan de driehoeksongelijkheid, bewijs?

In mijn cursus staat:
'De norm voldoet aan de driehoeksongelijkheid, d.w.z.
'x,y$\in\mathbf{R}$n : ||x+y||$\le$||x||+||y||

Eronder wordt het bewijs gegeven, maar ik begrijp de verschillende stappen niet.

Zij x = (x1, x2, ..., xn) en y = (y1, y2, ..., yn).

Dan is voor elke l $\in\mathbf{R}$:
0$\le$ (x1+ly1)2 + ... + (xn+lyn)2
= (x12 + 2lx1y1 + l2y12 +...+ xn2 + 2lxnyn + l2yn2
= ||x||2 +l2||y||2 + 2lS
met S = x1y1 +...+ xnyn

Als bovenstaande kwadratische uitdrukking in l voor elke l$\in\mathbf{R}$ positief moet zijn, dan moet de discriminant negatief (of nul) zijn, dus S2 - ||x||2||y||2 $\le$ 0 of dus S$\le$||x||||y||

Nu is
||x+y||2 = (x1+y1)2 +...+ (xn+yn)2
= ||x||2 + ||y||2 + 2S $\le$ ||x||2 + ||y||2 + 2|S|
$\le$||x||2 + ||y||2 + 2||x||||y|| = (||x|| + ||y||)2

Vanaf 'Als bovenstaande uitdrukking in l voor elke ... ' begrijp ik het bewijs niet meer... Kan iemand mij helpen?

Julie
Student universiteit België - zondag 4 oktober 2015

Antwoord

Beste Julie,

Dat de uitdrukking $\| x \|^2 + l^2\| y \|^2 2 +2lS$ niet negatief kan zijn, volgt uit de eerste regel (na "Dan is voor elke l..."). Nu het herschreven is in deze vorm herken je echter een kwadratische veelterm in de variabele $l$, namelijk (vergelijk met de standaardvorm $al^2+bl+c$):
$$\| y \|^2 l^2 + 2Sl + \| x \|^2$$Als de discriminant van deze veelterm groter is dan 0, dan is de veelterm niet overal positief (er zijn dan twee verschillende nulpunten, de veelterm verandert er van teken). Dat kan niet, dus het bewijs vervolgt met uit te drukken dat de discriminant (b2-4ac) kleiner dan of gelijk aan 0 moet zijn.

Kan je hiermee verder?

mvg,
Tom

td
zondag 4 oktober 2015

Re: Norm voldoet aan de driehoeksongelijkheid, bewijs?

©2001-2024 WisFaq