Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een steen van een toren

Je laat een steen van een toren vallen. De hoogte h van de steen (in m) na t seconden wordt beschreven door het functievoorschrift $h(t)=-4,9t^2+95$.
  1. Hoe hoog is de toren?
  2. Bepaal de snelheid na 2 seconden.
  3. Met welke snelheid komt de steen op de grond terecht?

Sara
3de graad ASO - zaterdag 3 oktober 2015

Antwoord

Hallo Sara,

1. De steen begint met vallen op tijdstip t=0, dan is de steen aan de bovenkant van de toren. Vul dus in de formule in: t=0, dan weet je meer ...

2. Om de snelheid te bepalen, neem je de afgeleide van de functie h(t). Vul daarin het gewenste tijdstip in, dan weet je de snelheid op dat moment.

3. Bereken het tijdstip waarop de steen op de grond komt met h(t)=0. Wanneer je weet op welk tijdstip de steen op de grond komt, bereken je de snelheid op dezelfde manier als bij vraag 2.

Lukt het hiermee? Zo niet: vraag gerust verder, maar laat dan wat meer zien wat je zelf hebt geprobeerd, zie de spelregels.

GHvD
zaterdag 3 oktober 2015

©2001-2024 WisFaq