Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaarddeviatie

In een onderzoek naar het aantal benodigde afspraken met een logopediste bij kinderen die de letter ‘r’ niet goed kunnen uitspreken, is een steekproef getrokken van 100 kinderen. Het gemiddeld aantal afspraken dat de kinderen nodig hadden is 13. De schatting van de standaardfout is 0.5. Stel dat er een kleinere steekproef is getrokken uit dezelfde populatie waarbij ook het gemiddelde 13 en standaardafwijking 5 is gevonden. Wat
kan er gezegd worden over de grootte van de schatting van de standaardfout?

a)De schatting van de standaardfout is 0.5.
b)De schatting van de standaardfout is kleiner dan 0.5.
c)De schatting van de standaardfout is groter dan 0.5.
d)Op basis van deze informatie is geen uitspraak te doen over de schatting
van de standaardfout.

Ik heb ook nog een ander vraagje:
Hoe kun je de standaardafwijking schatten? zou u een voorbeeld willen geven

yalda
Student universiteit - woensdag 23 september 2015

Antwoord

Die standaardfout, standaardafwijking en standaarddeviatie is in woordbetekenis eigenlijk hetzelfde, dus wat wordt bedoeld?

Ik denk dat de standaardfout hoort bij het gemiddelde.
Formule voor die standaardfout is dan s/√n.
Bij n=100 is de schatting voor die standaardfout s/√100 = 0,5
Dan is de schatting voor s = 5

Nu wordt n kleiner dan wordt s/√n = 5/√n omdat die standaardafwijking weer 5 is (gegeven) en omdat n kleiner wordt dan 100 weet je dat s/√n = 5/√n groter zal worden dan 0,5

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 25 september 2015

©2001-2024 WisFaq