Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken het gemiddelde en de standaardeviatie

In een distributie met scores, X=64 correspondeert met z(z-score)= 1.00 en x=67 correspondeert met z=2.00. Vindt de gemiddelde en de standaardafwijking voor de distributie.

Antwoordenboek:
Gemiddelde=61 en standaardafwijking=3. De afstand tussen de twee scores is 3 punten wat gelijk is aan 1.0 standaardafwijking.

Ik snap er helemaal niks van. Eerst was mij geleerd dat je met formules de z-score
(z=score-gemiddelde/standaardafwijking) en standaardafwijking kan uitrekenen en nu moeten we volgens mij gewoon uit mijn hoofd doen. ik snap ook niet hoe je kunt zien dat 1.0 SD gelijk is aan 3. Het lastige is ook dat ik de gemiddelde EN standaardafwijking niet weet.

yalda
Student universiteit - woensdag 23 september 2015

Antwoord

Hallo Yalda,

Allereerst: maak bij dit soort opgaven altijd even een schets. Bedenk dan nog eens goed wat een z-score precies betekent:
  • De z-score van een waarneming geeft aan hoeveel keer de standaardafwijking deze waarneming verwijderd is van het gemiddelde.
64: z-score=1, dus één keer standaardafwijking naast gemiddelde.
67: z-score=2, dus twee keer standaardafwijking naast gemiddelde.

Je krijgt dan deze schets:

q76347img1.gif

In de schets zie je dat de afstand tussen X=64 en X=67 één keer de standaardafwijking is, hiermee is de standaardafwijking bekend.

Je ziet ook dat het gemiddelde één keer de standaardafwijking links van X=64 ligt. Trek dus de standaardafwijking van 64 af en je vindt het gemiddelde.

GHvD
woensdag 23 september 2015

 Re: Bereken het gemiddelde en de standaardeviatie 

©2001-2024 WisFaq