Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een extreme waarde

In een populatie met een gemiddelde van 50 en een standaardafwijking van 10, is een score van X=58 een extreme waarde? Wat als de standaardafwijking 3 is?

yalda
Student universiteit - woensdag 23 september 2015

Antwoord

Beste Yalda,

De score X=58 ligt minder dan één standaarddeviate verwijderd van het gemiddelde. Dat lijkt me niet zo extreem, toch?

Bij een standaardafwijking van 3 ligt de score X=58 31/3 keer de standaardafwijking verwijderd van het gemiddelde. Je kunt zelf berekenen/opzoeken hoe groot de kans is op een waarneming op deze afstand van het gemiddelde, en dan beoordelen of je dit extreem vindt of niet.

Oh ja: wanneer je vragen stelt, laat dan in het vervolg wat meer zien van je eigen inspanning om de vraag aan te pakken, zie de spelregels.

GHvD
woensdag 23 september 2015

©2001-2024 WisFaq