Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunt(en) van twee grafieken

Ik ben Mirte en ik snap dit niet. Ik ben pas 12 en dit is voor mij dus niet hopelijk kun je mij dit duidelijk maken.

Mirte
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 20 september 2015

Antwoord

De eerst vraag zou dan moeten zijn: wat snap je niet? Maar ja dat is misschien een beetje lastig. Maar had je de spelregels gelezen? Moet je ook maar 's doen!

In dit geval gaat het om:

Gegeven zijn:

$l: y=2x+2$
$m: y=-x-10$

Bereken het snijpunt.

Die $l:y=2x+2$ en $m:y=-x-10$ zijn formules voor rechte lijnen. Als je een assenstelsel tekent en een tabel maakt dan kan je die lijnen tekenen:



Het snijpunt van de twee grafieken is het punt waarvoor je voor dezelfde waarde van $x$ dezelfde waarde voor $y$ krijgt. Dat kan je dan uitrekenen door de formules gelijk aan elkaar te stellen:

$2x+2=-x-10$

Dat noemen we een vergelijking en zo'n vergelijking kan je dan oplossen om te weten welke waarde voor $x$ dat dan moet zijn:

$2x+2=-x-10$
$2x=-x-12$
$3x=-12$
$x=-4$

Als je $x$ weet dan kan je met één van de formule ook de waarde voor $y$ uitrekenen:

$y=2·-4+2=-6$

Het snijpunt is $(-4,-6)$ en meer moet het niet zijn.

In de loop van de eerste klas leer je dat nog wel allemaal. Grafieken tekenen, vergelijkingen oplossen en snijpunten uitrekenen. Daar heb je vast boeken voor en les en een leraar die het uitlegt... hoop ik.

WvR
zondag 20 september 2015

©2001-2024 WisFaq