Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen

Ik moet voor sterkteleer de volgende som uitrekenen, maar ik kom niet op het juiste antwoord. Ik zou graag de stappen zien die kan nemen om het probleem te vereenvoudigen.

Ta·125/(($\pi$/2)·64·G)+Ta·200/(($\pi$/2)·12.54·G)=Tb·300/(($\pi$/2)·12.54·G)

Uitkomst zou moeten zijn.
10463Ta=12288Tb
Graag uw advies om dit snel te kunnen uitrekenen.

Michel
Student hbo - zaterdag 19 september 2015

Antwoord

Is dit de vergelijking?

$
\eqalign{\frac{{T_a \cdot 125}}{{\frac{\pi }{2} \cdot 6^4 \cdot G}} + \frac{{T_a \cdot 200}}{{\frac{\pi }{2} \cdot 12,5^4 \cdot G}} = \frac{{T_b \cdot 300}}{{\frac{\pi }{2} \cdot 12,5^4 \cdot G}}}
$

Ik kom dan niet op het antwoord uit. Maar de truuk is om de breuken in het linker lid gelijknamig te maken. Je hebt dan links en rechts een breuk met dezelfde noemer. De rest volgt dan vanzelf.

$
\eqalign{
& \frac{{T_a \cdot 125}}
{{\frac{\pi }
{2} \cdot 6^4 \cdot G}} \cdot \frac{{12,5^4 \cdot 6^4 }}
{{12,5^4 \cdot 6^4 }} + \frac{{T_a \cdot 200}}
{{\frac{\pi }
{2} \cdot 12,5^4 \cdot G}} = \frac{{T_b \cdot 300}}
{{\frac{\pi }
{2} \cdot 12,5^4 \cdot G}} \cr
& \frac{{T_a \cdot 125}}
{{\frac{\pi }
{2} \cdot 12,5^4 \cdot G}} \cdot \frac{{12,5^4 }}
{{6^4 }} + \frac{{T_a \cdot 200}}
{{\frac{\pi }
{2} \cdot 12,5^4 \cdot G}} = \frac{{T_b \cdot 300}}
{{\frac{\pi }
{2} \cdot 12,5^4 \cdot G}} \cr
& T_a \cdot 125 \cdot \frac{{12,5^4 }}
{{6^4 }} + T_a \cdot 200 = T_b \cdot 300 \cr
& Enz... \cr}
$

Maar zoals gezegd... ik kom (uiteindelijk) niet op 't gegeven antwoord uit maar misschien is er ergens in de 'opgave' iets niet goed. Maar
't idee is hopelijk duidelijk.

WvR
zaterdag 19 september 2015

©2001-2024 WisFaq