Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadratische toename

Er is 150m3 per uur waterverplaatsing nodig om een droge bouwput te krijgen. De waterverplaatsing neemt kwadratisch toe met de korrelgrootte van het zand in de grond. De korrel is 1 mm.
Wat is de te verwachten waterverplaatsing per uur?

Anne
Iets anders - woensdag 16 september 2015

Antwoord

Beste Anne,

Er zijn onvoldoende gegevens om de vraag te beantwoorden. De kwadratische toename die je noemt, kan beschreven worden met de formule:

W=a·d2

met:
W = waterverplaatsing (m3/uur)
d = korrelgrootte (mm)
a = evenredigheidsconstante (m3/uur/mm2).

Om W te berekenen bij d=1, moet de evenredigheidsconstante a bekend zijn.
Verder zou ik verwachten dat de grootte van de bouwput een rol speelt: een grotere put 'lekt' meer, lijkt me. Wellicht dat de grootte van de put ook in de evenredigheidsconstante verwerkt zit.

GHvD
woensdag 16 september 2015

©2001-2024 WisFaq