Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel vergelijkingen

Ik heb een vraag met betrekking tot het opstellen van een stelsel vergelijkingen. Het volgende vraagstuk moet algebraïsch worden opgelost. Het is waarschijnlijk heel makkelijk maar ik zie het gewoon niet.

Iemand verkoopt 12 stuks op een markt en krijgt per stuk een briefje van €5 of €10.
Aan het einde van de dag heeft diegene €95 winst gemaakt.
Hoeveel briefjes van €5 en €10 heeft diegene dan gehad?

banaan
Student hbo - zondag 13 september 2015

Antwoord

Beste,

Laten we het aantal stuks waarvoor hij 5 euro krijgt a noemen en waarvoor hij 10 euro krijgt b. Dan moet gelden:

a+b=12
Hieruit volgt a=12-b

Ook geldt
5a+10b=95 Hij krijgt immers 95 euro.

substitueren.

5(12-b)+10b=95
60-5b+10b=95
5b=35
b=7 en dus a=5

mvg Dvl

DvL
zondag 13 september 2015

©2001-2024 WisFaq