Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 17159 

Re: Deel een driehoek in vijf driehoeken met gelijke oppervlakte

Ik snap nu alleen niet hoe je zeker weet of alle driehoeken in het eerste plaatje even groot zijn, want dat is de vraag. Als ik dit uitreken dan kom ik namelijk op allemaal verschillende oppervlakten voor de kleinere driehoeken. Is er ook een bepaalde berekening op losgelaten?

De vraag:

Hoe moet je knippen om een rechthoekige driehoek in vijf even grote driehoeken te verdelen?

Thessa
Student hbo - zondag 13 september 2015

Antwoord

Hallo Thessa,

Doordat CP = 1/5·BC, weet je dat de Opp($\Delta$ACP)= 1/5·Opp($\Delta$ABC). Immers, de basis is een vijfde deel, de hoogte van A naar BC blijft gelijk.

Vervolgens is AQ=1/4·AB. En zo wordt Opp($\Delta$AQP)=1/4·Opp($\Delta$ABP).
Nu is de Opp($\Delta$ABP)=4/5·Opp($\Delta$ABC), dus
Opp($\Delta$AQP)=1/4·4/5·Opp($\Delta$ABC) = 1/5·Opp($\Delta$ABC).
Gelijk aan Opp($\Delta$ACP).

Daarna gaat het verder PR = 1/3·PB ... enz. De redenering van de vorige alinea herhaalt zich.

FvL
zondag 13 september 2015

©2001-2024 WisFaq