Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het product van twee getallen

Het product van 2 getallen is 5148.
Het verschil van deze 2 getallen is 12.
Wat is het kleinste van deze 2 getallen?

Na lang puzzelen kom ik uit op 66.
Want 66x78=5148.
Het verschil tussen 66 en 78 is 12.
Maar is hier een formule voor om dit te berekenen?

Alvast bedankt voor de hulp!

Ilse
Leerling mbo - zondag 13 september 2015

Antwoord

Noem die getallen even $a$ en $b$. Er geldt:

$a·b=5148$
$a-b=12$

oftewel:

$a·b=5148$
$a=b+12$

$(b+12)·b=5148$
$b^2+12b-5148=0$

Dat is een tweedegraadsvergelijking en die kan je dan oplossen en dan weet je 't...

WvR
zondag 13 september 2015

©2001-2024 WisFaq