\require{AMSmath} Vergelijkingen met logaritmen en ln Gegeven: $\ln(x)+\ln(7)=2·\ln(x)$Kan het zo zijn dat deze vergelijking geen oplossing heeft?En dit soort vergelijkingen heb ik altijd fout:$\log{x(5x-6)}=2$Geen idee wat ik fout doe..Hopelijk kunnen jullie mij helpen!Alvast bedankt:) Nina Student universiteit - zaterdag 12 september 2015 Antwoord De eerste vergelijking kan je in principe met dezelfde aanpak oplossen als de opdracht van Logaritmen:$\eqalign{ & \ln (x) + \ln (7) = 2\ln {\text{ }}(x) \cr & \ln (7x) = \ln {\text{ }}(x^2 ) \cr & 7x = x^2 \cr & x^2 - 7x = 0 \cr & x(x - 7) = 0 \cr & x = 0\,\,(v.n.)\,\, \vee x = 7 \cr & x = 7 \cr}$Idem voor wat betreft de tweede vergelijking:$\eqalign{ & \log (x(5x - 6)) = 2 \cr & \log (x(5x - 6)) = \log (100) \cr & ... \cr}$Lukt het dan?PSAl met al is dat vooral een kwestie van het toepassen van de rekenregels voor logaritmen. WvR zaterdag 12 september 2015 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Gegeven: $\ln(x)+\ln(7)=2·\ln(x)$Kan het zo zijn dat deze vergelijking geen oplossing heeft?En dit soort vergelijkingen heb ik altijd fout:$\log{x(5x-6)}=2$Geen idee wat ik fout doe..Hopelijk kunnen jullie mij helpen!Alvast bedankt:) Nina Student universiteit - zaterdag 12 september 2015
Nina Student universiteit - zaterdag 12 september 2015
De eerste vergelijking kan je in principe met dezelfde aanpak oplossen als de opdracht van Logaritmen:$\eqalign{ & \ln (x) + \ln (7) = 2\ln {\text{ }}(x) \cr & \ln (7x) = \ln {\text{ }}(x^2 ) \cr & 7x = x^2 \cr & x^2 - 7x = 0 \cr & x(x - 7) = 0 \cr & x = 0\,\,(v.n.)\,\, \vee x = 7 \cr & x = 7 \cr}$Idem voor wat betreft de tweede vergelijking:$\eqalign{ & \log (x(5x - 6)) = 2 \cr & \log (x(5x - 6)) = \log (100) \cr & ... \cr}$Lukt het dan?PSAl met al is dat vooral een kwestie van het toepassen van de rekenregels voor logaritmen. WvR zaterdag 12 september 2015
WvR zaterdag 12 september 2015
©2001-2024 WisFaq