To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmen

Ben heel tevreden met het snelle antwoord op mijn vraag, heb deze keer weer van alles geprobeerd maar ik snap deze vergelijking niet.
Het antwoord moet x=3/29 zijn.
log5(4x+2)=log5(-5x+1)+1
Alvast heel erg bedankt!

vm
Student universiteit - zaterdag 12 september 2015

Antwoord

Het doel is om de vergelijking om te werken naar:

\log_5{A}=\log_5{B}

Dan geldt: A=B

Dat doe je dan met de rekenregels voor logaritmen. Kijk maar:

\eqalign{ & \log _5 (4x + 2) = \log _5 ( - 5x + 1) + 1 \cr & \log _5 (4x + 2) = \log _5 ( - 5x + 1) + \log _5 (5) \cr & \log _5 (4x + 2) = \log _5 (5 \cdot ( - 5x + 1)) \cr & \log _5 (4x + 2) = \log _5 ( - 25x + 5) \cr & 4x + 2 = - 25x + 5 \cr & 29x = 3 \cr & x = \frac{3} {{29}} \cr}

Help dat?

WvR
zaterdag 12 september 2015

©2001-2025 WisFaq